Szén-monoxidjelző készülék

A szén-monoxid mérgezés egy rendkívül veszélyes, akár halálos kimenetelű állapot. Akkor történik, amikor a benti helyiségek fűtése során tökéletlen égéstermék keletkezik és a szén-monoxid nem kifelé távozik a szabadba, hanem bent reked valami miatt a házban vagy lakásban.

Hiába lehet gázelemzők tömegét kapni ma már a boltokban, így is vannak, akik nem veszik komolyan ezt a kérdést, és ilyen berendezés nélkül használnak például kályhát vagy gázkonvektort a házban. A gázelemzők segítenek időben jelezni, ha a helyiségben a szén-monoxid szint növekedne, és riasztással jelzi ezt a lakóknak. A szén-monoxid alattomos gáz, ugyanis színtelen és szagtalan, így szinte lehetetlen észre venni a bajt. Ezek a gázelemzők életeket menthetnek, így nem éri meg spórolni rajtuk. Egy ilyen készüléket már 10 000 Ft alatt is találhatunk, ami valljuk be, ha a saját és szeretteink életéről van szó nem egy nagy összeg. Ennek ellenére minden évben lehet hallani a hírekben 1-2 esetről, amikor emberek haltak meg szén-monoxid mérgezésben. Kiknek ajánlott a beszerzése? Minden olyan háztartásba ajánlottak ezek a gázelemzők, ahol valamilyen fűtőberendezés van, ami égéssel jár. A panelházak radiátorral fűtött szobáiba nem szükséges, ugyanis ezekben meleg vizet keringetnek és nem történik égés.

A szén-monoxid mérgezés egy rendkívül veszélyes, akár halálos kimenetelű állapot. Akkor történik, amikor a benti helyiségek fűtése során tökéletlen égéstermék keletkezik és a szén-monoxid nem kifelé távozik a szabadba, hanem bent reked valami miatt a házban vagy lakásban. Hiába lehet gázelemzők tömegét kapni ma már a boltokban, így is vannak, akik nem veszik komolyan ezt…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük