Q10-koenzim: Regenerálj gyorsabban természetes antioxidánssal

Azok számára közületek, akik rendszeresen fogyasztanak táplálékkiegészítőket, akár az erősítő edzés, aerob aktivitások vagy az egészséges életmód általános részeként, a „Q10-koenzim“ fogalma nem teljesen ismeretlen, valószínűleg legalább már valamit hallottak róla. Egyesek azt gondolhatják, és ezt főleg a médiareklámok alapján, hogy az idősebb embereket érinti, de nem is volt olyan régen hogy hasonló nézet terjedt el a halolajról, és láthatjuk, hogy a valóság egészen máshol van. Miért fontos a Q10-koenzim, és miért érdemes legalább megfontolnod a használatát?

Q10-koenzimet először Fred Crane írta le 1957-ben. Kulcsfontosságú hatásai az energia, kitartás, a belső szervek jó állapotának fenntartása, az immunrendszer működése, stb. növelésében rejlenek. Ezen anyag legfontosabb természetes forrásának tekinthetők a halak, mindenekelőtt a szardínia és makréla, de elegendő mennyiségben megtaláljuk a marhahúsban és különböző diófélékben is.

Sejtjeinknek mindennap szükségük van erre a koenzimre – ugyanis nagyon erős antioxidánsnak tartják, amely lehetővé teszi a sejtek mitokondriumainak (a sejtek energia-anyagcserét szabályozó része) sikeresen harcolni az úgyn. szabad gyökök ellen. Nélküle valószínűleg előbb-utóbb eltűnnének a sejthalálnak nevezett szabályozott folyamatban. Elegendő mennyiségű egészséges és jól működő sejt kulcsfontosságú nemcsak a normális életmódot folytató embernek, de elsősorban az aktív, rendszeresen sportoló egyének számára, akik vagy aerob tevékenység keretén belül jobb eredmények elérésére törekszenek, vagy esetleg az izomtömeg növelésére. A szabad gyökökkel szembeni ellenálló képesség mellett a Q10-koenzim más folyamatokban is érvényesül – elégtelen mennyisége a vérnyomás fokozatos növekedéséhez és szív- és érrendszeri megbetegedések széles spektrumának kialakulásához, gyomor- vagy vékonybél fekélyhez és migrénhez vezethet.

AQ10-koenzim két formában fordul elő – ubikinon és ubikinol. Az ubikinon ismertebb, különösen amiatt, hogy nagyobb mennyiségekben kerül forgalomba. Egy teljesen oxidált koenzimformát képvisel, amely a testben ubikinollá metabolizálódik. Az ubikinol éppen ellenkezőleg, antioxidált formát képvisel. Ha megvásárolod a Q10-et tartalmazó készítmények egyikét és a csomagolásban nem találod a közelebbi specifikációt, akkor a legnagyobb valószínűséggel ubikinonról lesz szó. Másrészt, annak a ténynek köszönhetően, hogy az emberi test egyes enzimjeinek tevékenysége az életkor előrehaladásával csökken, az ubikinon metabolizációja ubikinollá úgyszintén legyengül. Ezért, ha már elérted a negyvenéves kort, tanácsos elgondolkodni az ubikinol megvásárlásán.

Most lehetséges azt kérdezed, hogy a koenzim melyik formáját fogyaszd. A tudományos közösség egyetért abban, hogy bármelyiket is választod, a hatásukból egyaránt jól profitálsz, de a legnagyobb hatást úgy érheted el, ha kombinálva fogyasztod mindkét formát egyszerre. Természetesen figyelmesen kell követni az adagolást, különösen egyidejű alkalmazás esetén. Különösen légy óvatos abban az esetben, ha a vér koleszterinszintjét csökkentő hipolipidémiás gyógyszerek valamelyikét szeded (a leggyakrabban alkalmazottak közétartozik az úgyn. sztatinok csoportja), és először konzultálj az orvosoddal. Ha 35 évesnél fiatalabb vagy, ajánlott naponta egyszeri alkalommal 100 – 200 milligramm ubikinont fogyasztani. E korhatár elérése után javasoljuk előnyben részesíteni az ubikinolt 100 milligramm napi egyszeri adagban.

Azok számára közületek, akik rendszeresen fogyasztanak táplálékkiegészítőket, akár az erősítő edzés, aerob aktivitások vagy az egészséges életmód általános részeként, a „Q10-koenzim“ fogalma nem teljesen ismeretlen, valószínűleg legalább már valamit hallottak róla. Egyesek azt gondolhatják, és ezt főleg a médiareklámok alapján, hogy az idősebb embereket érinti, de nem is volt olyan régen hogy hasonló nézet terjedt…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük