Energetikai korszerűsítés, hőszivattyús fűtés?

A közelmúlt energia- és geopolitikai válsága az áramárak jelentős emelkedéséhez vezetett, ami gyakran kormányzati beavatkozást igényel.

Debrecenben is az energetikai korszerűsítés keretein belül a legnépszerűbb a hőszivattyús fűtési rendszerek telepítése. Működési elvüknek köszönhetően a hőszivattyúk négyszer-ötször több hőenergiát tudnak termelni, mint amennyi a felhasznált elektromos energia felhasználásával lehetséges lenne.

Hogyan működik a hőszivattyú?

A  hőszivattyú  egy elektromos meghajtású háztartási fűtési rendszer, amely hőenergiát ad át a külső környezetből a belsőbe egy hőhordozó folyadék segítségével, amely hőt ad át az alábbi források egyikéből:

  • levegő : (levegő hőszivattyú) a külső levegő hőenergiáját használja fel meleg levegő előállítására. A levegő szabad és hozzáférhető erőforrás, de alacsony hőmérsékleten (5-7°C alatt) nem elegendő a folyadék felmelegítéséhez, ezért energiafelhasználást igényel.
  • víz:  (vízhőszivattyú) a vízadó réteg vizéből nyert hőnek köszönhetően felmelegíti a radiátorokban vagy a fűtési rendszer hőcserélőjében lévő vizet.
  • talaj:  (geotermikus hőszivattyú) a talaj legmélyebb rétegeiben (10 méter alatti mélységben) lévő hőt hasznosítja, ahol a hőmérséklet stabil és lényegesen magasabb, mint a felszíné.

A hőszivattyúk számos modellje hűtési funkciókat is kínál: nyáron a hőhordozó folyadék felfogja a hőt az épületen belül, és kivezeti azt, így az év 365 napján kellemes hőmérsékletet garantál.

Debrecenben az energetikai korszerűsítésnél, a hőszivattyús fűtési rendszer kiválasztásánál figyelembe kell venni az épület korlátait és Debrecen környezeti lehetőségeit.

De ne felejtsük, hogy minél jobb a szigetelés az épületekben, annál inkább megéri Debrecenben a hőszivattyús fűtési rendszert telepíteni.

A közelmúlt energia- és geopolitikai válsága az áramárak jelentős emelkedéséhez vezetett, ami gyakran kormányzati beavatkozást igényel. Debrecenben is az energetikai korszerűsítés keretein belül a legnépszerűbb a hőszivattyús fűtési rendszerek telepítése. Működési elvüknek köszönhetően a hőszivattyúk négyszer-ötször több hőenergiát tudnak termelni, mint amennyi a felhasznált elektromos energia felhasználásával lehetséges lenne. Hogyan működik a hőszivattyú? A  hőszivattyú  egy elektromos…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük